31 May 2011

Τι πακέτο έχουμε φάει

Πολύς κόσμος αγανακτεί σήμερα. Κάθε δικαίωμα έχει να αγανακτεί, γιατί είτε έχει φάει πακέτο από την κρίση ή το μυρίζεται ότι από μέρα σε μέρα θα το φάει κι αυτός. Γιατί έχουμε κρίση όμως; Πριν εξετάσουμε ποιος φταίει και πως φτάσαμε εδώ, ας συμφωνήσουμε για τι φταίει και που είναι το "εδώ".

Ξεχάστε για τώρα τα τελευταία 30 χρόνια, ξεχάστε το χρέος και τα πακέτα διάσωσης, τις κυβερνήσεις και τις τρόικες. Απλά κοιτάξτε τι κάναμε το 2010.

Το 2010 λοιπόν το κράτος εισέπραξε (κυρίως από φόρους, αλλά και μερικά άλλα σκόρπια) 54.3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο διάστημα δαπάνησε 77.4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13.2 δις που ήταν τόκοι τα βγάζουμε έξω (γιατί, όπως είπα, ξεχνάμε το χρέος) και μένουν 64.2 δις ευρώ.

Εισπράξαμε λοιπόν 54.3 δις, πληρώσαμε 64.2 δις. Για να πληρώσει το κράτος μισθούς (από καθηγητών και ιατρών μέχρι του παπά της γειτονιάς, του κρουπιέρη στο Μον Παρνές και του τύπου που αλλάζει τις ράγες στον ΟΣΕ), συντάξεις, φάρμακα, όπλα, επιδόματα, να σοβατίσει το κτίριο του ΚΕΠ της γωνίας, να φτιάξει το δρόμο που γέμισε λακούβες από τις βροχές και ό,τι άλλο έκανε το 2010, χρειάστηκε περί τα 10 δις ευρώ περισσότερα απ'ότι εισέπραξε.

Τα υπόλοιπα λίγο-πολύ τα ξέρετε. Αυτά τα λεφτά κάθε χρόνο τα δανειζόμαστε, προσθέτουμε και τους τόκους για τα προηγούμενα έτη, μέχρι που κάποια στιγμή αρχίσανε να μας λένε, παιδιά, δεν δίνω άλλα, ξεπληρώστε πρώτα αυτά που δανειστήκατε και μετά βλέπουμε. Πανικός εμείς, μπήκε η τρόικα και μας δανείζει αυτή.

Τι κάνουμε τώρα λοιπόν; Συνεχίζουμε να δανειζόμαστε; Βαράμε κανόνι και τους φεσώνουμε όλους; Κάνουμε επιμήκυνση, αναδιάρθρωση ή ότι άλλο θες να το πεις; Όλα αυτά είναι πιθανά, αλλά σε κάθε περίπτωση αναγκαστικά πρέπει να βρούμε κάπου αυτά τα 10 δις το χρόνο. Ή από κάπου θα τα εισπράξουμε, ή κάπου θα σταματήσουμε να τα δίνουμε, ή οποιονδήποτε συνδιασμό των δύο. Πάντως 10 δις πρέπει κάπου να βρεθούν. Ετησίως.

Στο χωριό μου αυτό το λένε "έλλειμμα".

Συνεπώς, πριν βγείτε στους δρόμους, στο Τουίτερ, ακόμα και στον καναπέ σας να κάθεστε και απαιτήσετε οτιδήποτε - επανάσταση, εκλογές, δημοψήφισμα, χούντα, έξω το μνημόνιο, έξω το ευρώ, έξω οι μετανάστες - πρέπει να λύσετε αυτή την απλή απορία: Με αυτό που απαιτείτε, έστω ότι γίνεται, που θα βρεθούν αυτά τα 10 δις ευρώ (ετησίως);

Σκοπός μου είναι να βρω λύσεις. Θα αναφερθώ σίγουρα στο ποιος, πως και γιατί μας έφερε εδώ που είμαστε αλλά αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι το τι κάνουμε τώρα.

Επόμενο: Η επόμενη μέρα

Τα νούμερα είναι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2011 και αναφέρονται στις εκτιμήσεις του 2010 (πίνακας 5.1, σελίδα 60 της Εισηγητικής Έκθεσης). Στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ περισσότερα από 10 δις καθώς ούτε τελική απογραφή έχει γίνει ούτε δείχνουν βελτίωση για το 2011, αλλά κουβέντα να γίνεται.Link

18 comments:

 1. Η αλήθεια είναι αυτή, δηλαδή το τι κάνυμε ΤΩΡΑ!!!

  Πιστεύω ότι ο Ghandi το είπε καλύτερα απο όλους....:
  "Γίνε η αλλαγή που θες να δείς στον κόσμο γύρο σου"

  σε δική μου, ελεύθερη, μετάφραση, αυτό μάλλον σημαίνει το εξής...
  "Κόψε τα περιτά έξοδα, ξόδευε εκεί που χρειάζετε (δηλαδή ΟΧΙ σε καινούργιες (πιο) γυαλιστερές ζάντες, ή σε κοντομάνικα που κάνουν 100 ευρώ επειδή λένε πάνω Πράντα ή Γκούτσι (made in china είναι κ αυτά....)), και κάνε τα αδύνατα - δυνατά για να μείνεις άρχοντας του εαυτού σου μέχρι να περάσει αυτή η κρίση, ή τουλάχιστον μέχρι να δούμε που διάβολο οδηγεί!!

  Εγώ, προσώπικα αυτό κάνω...

  Για να δούμε τι θα δούμε...

  Συνέχισε έτσι φίλε Ζιρζιρίκο, γράφεις οραία

  Περιμένω να διαβάσω κι άλλες σκέψεις σου

  ReplyDelete
 2. "Το ίδιο διάστημα δαπάνησε 77.4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13.2 δις που ήταν τόκοι τα βγάζουμε έξω (γιατί, όπως είπα, ξεχνάμε το χρέος) και μένουν 64.2 δις ευρώ.
  Εισπράξαμε λοιπόν 54.3 δις, πληρώσαμε 64.2 δις."

  Ας πάμε στην σελ. 67
  Σύνολο πρωτογενών δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (2010): 55,633 δισ€
  Μήπως sta 64,2 δισ. έχεις συμπεριλάβει τα χρεολύσια;
  ---------
  Γι' αυτό ας πάμε στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού Οκτώβριος 2010 (σελ. 51)
  ΑΠΟΔΟΧΕΣ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 22,020
  ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 15,089
  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΛΠ 8,702
  ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ 6,218
  ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΑΛ. ΔΕΗ 0,604
  σύνολο(1): 52,633

  ΤΟΚΟΙ 13,209
  ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ 19,504
  σύνολο(2): 32,713

  Μήπως δλδ τα ελλείματα (τα 10 δισ€ που υπολογίζεις) δεν είναι τίποτε άλλο από μέρος των τοκοχρεολυσίων;
  ------
  Έχε υπόψη σου όμως και κάτι ακόμη που σχετίζεται με τα έσοδα (και θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί για να μην έχουμε ανάγκη δανεισμού):
  "Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα «βουνό» μέτρα για να φέρει στα κρατικά ταμεία 7,83 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το 2011, όταν κάθε χρόνο χάνει μόνο από τη φοροδιαφυγή 36 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ υπολογίζεται στα 7,7 δισ. ευρώ και από τη φορολογία εισοδήματος στα 9,3 δισ. ευρώ."

  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6733

  ReplyDelete
 3. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια!

  Στη σελίδα 67 βλέπεις μόνο τον τακτικό προϋπολογισμό, νομίζω γι'αυτό τα υπολόγισες λάθος. Τα σύνολα είναι στη σελίδα 60 και είναι όπως τα έγραψα. Εκτιμήσεις 2010: 54.3 έσοδα, 77.4 δαπάνες εκ των οποίων 13.2 δις τόκοι, άρα πρωτογενές έλλειμα 9.9 δις. Προβλέψεις 2011: 59.4 έσοδα 80.3 δαπάνες εκ των οποίων 15.9 τόκοι άρα πρωτογενές έλλειμα 5 δις. Έχε υπόψη σου όμως ότι ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουμε πέσει πολύ έξω από τις προβλέψεις αυτές (κυρίως στα έσοδα που είναι πολύ λιγότερα, αλλά και τις δαπάνες δεν κόψαμε τόσο) και τα 5 δις αυτά δεν τα χτυπήσαμε ούτε κατά διάνοια. Δες πόσο έξω πέσαμε και το 2010 συγκρίνοντας προβλέψεις και εκτιμήσεις στην ίδια σελίδα.

  Σαφώς δεν ισχύει ότι το έλλειμα τις Ελλάδας είναι μόνο τόκοι, αυτό είναι μεγάλο λάθος που δυστυχώς το κάνουν πάρα πολλοί και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θέλω να ξεκαθαρίσω με αυτό το blog. Μπαίνουμε μέσα με ή χωρίς το χρέος.

  Με τη φοροδιαφυγή θα ασχοληθώ σε κείμενο σύντομα (προσπαθώ να ασχολούμαι με ένα μόνο θέμα τη φορά για να μη γράφω κατεβατά). Σαφώς η καταπολέμηση της είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

  ReplyDelete
 4. Εγώ άλλο ρωτάω: μήπως μέσα στα 77,4 δισ€ δαπάνες τού 2010 είναι και τα χρεολύσια. Όπως και μέσα στα 80,3 δισ€ τού 2011.

  Δες και στην σελ. 77 ότι πάνω από το 50% των δαπανών τού 2011 πηγαίνουν σε τόκους και χρεολύσια.

  "Σαφώς δεν ισχύει ότι το έλλειμα τις Ελλάδας είναι μόνο τόκοι"
  όχι μόνο τόκοι αλλά και χρεολύσια.

  Αυτό πάλι τι σού λέει: "Τα έσοδα καλύπτουν πλήρως τις πρωτογενείς δαπάνες, αυτές δηλαδή χωρίς τους τόκους. Επομένως τόσο οι μισθοί, όσο και οι συντάξεις, δεν πληρώνονται από το δανεισμό μας."
  http://viliardos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=32007&blid=363

  ReplyDelete
 5. Και εσύ και το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις (και το γνωστό FAQ του Debtocracy) κάνετε το ίδιο λάθος: Ο προϋπολογισμός χωρίζεται σε τακτικό και δημόσιες επενδύσεις αλλά κοιτάτε μόνο τον τακτικό. Επειδή οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν εξ' ολοκλήρου έξοδα και τα έχετε αγνοήσει βγαίνουν αυτά τα νούμερα αλλά δυστυχώς είναι λάθος. Στη σελίδα 60, πίνακα 5.1 φαίνονται και τα δύο αρθροιστικά. Στους πίνακες που αναφέρεσαι εσύ είναι μόνο ο τακτικός.

  Χρεολύσια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Δεν ξεπληρώνουμε χρέος• όταν ένα δάνειο λήγει απλά συνάπτουμε ένα καινούργιο ίδιου μεγέθους άρα πληρώνουμε μόνο τόκους.

  Στα 77.4 είναι μέσα οι τόκοι οι οποίοι είναι 13.2 δις. Άρα χωρίς τόκους (και χρεολύσια, που είναι μηδέν) πληρώνουμε 64.2 δις, ενώ εισπράττουμε 54.3 δις. 77.4 - 13.2 - 54.3 = 9.9 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμα που θα είχαμε ακόμα και αν απαρνιώμασταν αύριο όλο μας το χρέος.

  Σε παρακαλώ ξανακοίταξε τα και πες μου αν κάτι δεν καταλαβαίνεις είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να το δεις αυτό το πράγμα. Τα έσοδα ΔΕΝ καλύπτουν τις πρωτογενείς δαπάνες.

  ReplyDelete
 6. Τώρα αρχίζουμε να συνεννοούμαστε. Το ΠΔΕ -σωστά το αναφέρεις- είναι κάτι διαφορετικό αλλά δεν ήξερα ότι αναφερόσουν και σε αυτό. Συνοπτικά λοιπόν (και δεν νομίζω πως θα χρειασθεί να επανέλθουμε):
  Δαπάνες τακτικού προϋπ/σμού πλην τόκων: 55,563 δισ€
  ΠΔΕ: 8,500 δισ€
  Τόκοι τού 2010: 13,260 δισ€

  Επίσης, την πρόταση "Τα έσοδα ΔΕΝ καλύπτουν τις πρωτογενείς δαπάνες" θα πρέπει να την ξαναδούμε διότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 52,798 δισ€<54,326 δισ€.

  ReplyDelete
 7. Δεν νομίζω ότι συνεννοούμαστε. Αυτό το 52.798 δεν ξέρω που το βρήκες αλλά είναι εκτός κατά 12 δις περίπου.

  Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού πλην τόκων: 68.893-13.260 = 55.633
  Δαπάνες ΠΔΕ 8.5
  Πρωτογενείς δαπάνες 55.633+8.5 = 64.133

  Και η πρόταση "Τα έσοδα ΔΕΝ καλύπτουν τις πρωτογενείς δαπάνες" ισχύει καθώς 64.133 > 54.326.

  Δεν ξέρω πόσο πιο ξεκάθαρο μπορώ να το κάνω.

  ReplyDelete
 8. Αυτό που ο κόσμος (εμπνευσμένος από το FAQ του Debtocracy) βγάζει τις δημόσιες επενδύσεις από τις πρωτογενείς δαπάνες και λέει, να! Λεφτά υπάρχουν! με τρελλαίνει.

  Πρώτον, αγνοεί ότι το να κόψεις 8δις επενδύσεων είναι χειρότερο, από πλευράς απασχόλησης και προϊόντος, απ' ότι το να μπήξεις 8δις φόρους. Με το που μηδενίσεις τις δημόσιες επενδύσεις τα δημόσια έσοδα θα πέσουν πάρα πολύ και η πλάστιγγα θα γείρει πάλι.

  Χώρια που σε αυτό τον υπολογισμό έχουν κόψει και ένα δις ακόμη που κανείς δεν έχει εξηγήσει τι είναι και αν χρειάζεται. Γράφω σχετικά στο Verecemos!

  Δεύτερον, αγνοεί ότι μια σειρά από πολιτικές που αναμφισβήτητα θα υποστήριζε (π.χ. πάταξη φοροδιαφυγής) απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα.

  Τρίτον προδίδει μια εφιαλτική κατ' εμέ ιδέα για το ρόλο του κράτους: ότι το κράτος δεν έχει σκοπό την υπερκέραση αποτυχιών της αγοράς, αλλά μόνο την ανακατανομή του εισοδήματος.

  Τέταρτον, ενώ φωνάζει για τα μέτρα του μνημονίου και το πόση ζημιά κάνανε, τα κάνει γαργάρα προκειμένου να βγουν τα νούμερα για το 2010.

  ReplyDelete
 9. Κατ΄ αρχάς το βίντεο τού Debtocracy δεν το έχω δει, άρα δεν έχω επηρεαστεί σε κάτι από αυτό.

  Νομίζω ότι ο όρος "Πρωτογενείς δαπάνες" όπως τον χρησιμοποιεί ο συντάκτης τού Προϋπ/σμού, ως λέξη, είναι συγκεκριμένος. Τον όρο αυτόν χρησιμοποιώ και εγώ. Λέει λοιπόν στην σελ. 60:
  ΙΙ Δαπάνες (1+2) 77.393
  1. Δαπάνες τακτικού πρ.. 68.893
  α. Πρωτογενείς δαπάνες 52.798

  Ε Σ Υ ως "Πρωτογενείς δαπάνες" θεωρείς και το ΠΔΕ. Γι' αυτό λέω ότι συνεννοηθήκαμε. Χρησιμοποιήσες διαφορετική ορολογία από αυτήν τού συντάκτη. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ένα: ΕΛΛΕΙΜΜΑ.

  Manos
  Το κέρδος που θα είχε η ελληνική οικονομία αν είχε γίνει η μηχανογράφηση στις ΔΟΥ (και υπήρχε και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο) θα ήταν πολλαπλάσιο των εξόδων. Η συλλογή των κρατικών εσόδων θα έπρεπε να ήταν το ΠΡΩΤΟ μέλημα των ελληνικών κυβερνήσεων μετά τον πόλεμο -μην πω από την ίδρυση τού ελληνικού κράτους. Αυτή την εσκεμμένη οικονομική πολιτική πληρώνουμε σήμερα.
  Αν διαβάσει κανείς το ποιός πληρώνει τι σε αυτή την χώρα θα ανατριχιάσει.
  Όταν οι ίδιοι σού λένε πως "η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ υπολογίζεται στα 7,7 δισ. ευρώ και από τη φορολογία εισοδήματος στα 9,3 δισ. ευρώ" είναι αστείο να ρωτάς γιατί υπάρχουν ελλείμματα.

  ReplyDelete
 10. Το 1α είναι το πρωτογενές έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμου. Εγώ μιλάω για το πρωτογεννές έλλειμμα του κράτους.

  Επειδή παίζουμε την κολοκυθιά: Κάθε σχολείο που χτίστικε, υπολογιστής που αγοράστηκε, δρόμος που ασφαλτοστρώθηκε, αγωγός που πέρασε, πινακίδα που αναρτήθηκε, όχημα που βγήκε στο δρόμο κλπ. από το κράτος το 2010 είναι μέσα στο ΠΔΕ. Αν εσύ θέλεις να μην τα μετράς αυτά και νομίζεις ότι το κράτος δεν τα χρειάζεται, ότι όσο πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά δεν χτίζει ή αγοράζει ΤΙΠΟΤΑ θα συνεχίζει να λειτουργεί, και άρα δεν έχουμε έλλειμμα τότε δεν μπορώ να σου πω τίποτα. Απλά μαγειρεύεις τα νούμερα.

  ReplyDelete
 11. Είναι λάθος η διατύπωσή σου "Πρωτογενείς δαπάνες 55.633+8.5 = 64.133", αυτό σού έγραψα. Γιατί ο άλλος που σε διαβάζει και κοιτάζει και στην σελ. 60 τού Προϋπ/σμού που τον παραπέμπεις βλέπει ότι "Πρωτογενείς δαπάνες 52.798". Ψάχνει λοιπόν για "Πρωτογενείς δαπάνες 64.133" και δεν τις βρίσκει πουθενά. Προφανώς δεν φταίει αυτός που δεν βγάζει άκρη.

  Ως προς το ύψος τού ελλείμματος αυτό που γράφεις είναι η πραγματικότητα. Σε κανένα από τα προηγούμενα σχόλιά μου δεν διαφώνησα ως πριν την ύπαρξη ελλείμματος.

  ReplyDelete
 12. Για πολλοστή και τελευταία φορά εσύ, όπως το 1α στον πίνακα, μιλάς για τις πρωτογοενείς δαπάνες του τακτικού και μόνο προϋπολογισμού. Εμάς μας αφορούν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού συνολικά, που είναι πρωτογεννείς δαπάνες τακτικού συν δαπάνες ΠΔΕ, επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δαπάνες ΝΑΤΟ, εξοπλιστικά προγράμματα και καταπτώσεις εγγυήσεων.

  Μπορούμε να συμφωνήσουμε τελικά ότι ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ το κράτος το 2010 ξόδεψε 10 δις παραπάνω απ'ότι εισέπραξε; Δεν με νοιάζει πως το λες αυτό, αρκεί να συμφωνούμε στο τι σημαίνει.

  ReplyDelete
 13. Μα το έγραψα ήδη
  "Σε κανένα από τα προηγούμενα σχόλιά μου δεν διαφώνησα ως πριν την ύπαρξη ελλείμματος."
  Πώς αλλιώς να το γράψω;

  ReplyDelete
 14. Για την ύπαρξη ελλείματος συμφωνείς, μου φαίνεται σαν να διαφωνείς για την ύπαρξη πρωτογεννούς ελλείματος. Το έλλειμα είναι 23 δις. Από αυτά τα 13 είναι τόκοι και χρεολύσια δεν υπάρχουν. Το υπόλοιπο, το πρωτογεννές έλλειμα, είναι 10 δις.

  Με άλλα λόγια και να μην χρωστάγαμε λεπτό, πάλι θα χρειαζόμασταν από κάπου να βρούμε 10 δις το χρόνο για να συνεχίσει το κράτος να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα.

  Διαφωνείς με κάτι από αυτά;

  ReplyDelete
 15. Σωστά. Από την πρώτη φορά που μού ανέφερες πως στον υπολογισμό σου συμπεριλαμβάνεις το ΠΔΕ σού απάντησα πως "συνεννοούμαστε". Γι' αυτό έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο μου την ανάλυση:
  "Δαπάνες τακτικού προϋπ/σμού πλην τόκων: 55,563 δισ€
  ΠΔΕ: 8,500 δισ€
  Τόκοι τού 2010: 13,260 δισ€"
  Έτσι έχουμε:
  Σύνολο δαπανών 77,323 δισ€
  Σύνολο εσόδων 54,326 δισ€
  Έλλειμμα (με τόκους) 22,997 δισ€
  Έλλειμμα (χωρίς τόκους) 9,737 δισ€ (δλδ. τα 10 δισ€ που λες εσύ).

  Δεν καταλαβαίνω γιατί "τσακωνόμαστε" αφού συμφωνούμε :)

  ReplyDelete
 16. Ελπίζω να μην τσακωνόμαστε! Απλά προσπαθώ να κατανοήσω την άποψη σου.

  Αφού συμφωνούμε, να σε ρωτήσω κάτι: Αφού θέλεις να κάνουμε στάση πληρωμών, τον επόμενο χρόνο που θα ήθελες να τα βρούμε αυτά τα 10 δις; Αφού θα σταματήσουμε να δανειζόμαστε, θα πρέπει αναγκαστικά ή να δαπανούμε 10 δις λιγότερα ή να εισπράττουμε 10 δις πειρσσότερα ή κάποιο συνδιασμό των δύο με άθροισμα 10 δις. Τι προτείνεις ακριβώς;

  ReplyDelete
 17. Το πρόβλημα τής χώρας θα είχε λυθεί στο παρελθόν αν κατανοούσαμε ότι: "κάθε χρόνο [το κράτος] χάνει μόνο από τη φοροδιαφυγή 36 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ υπολογίζεται στα 7,7 δισ. ευρώ και από τη φορολογία εισοδήματος στα 9,3 δισ. ευρώ."

  http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6733

  Τώρα, με τέτοια ύφεση πώς να διαχειριστείς την κρίση στα πλαίσια τού συστήματος;
  Και εγώ να στο αντιστρέψω το ερώτημα: με τέτοια ελλείμματα και τέτοιο χρέος, ακόμα και αν πάρουμε την 2η δόση ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία πώς θα σωθούμε στο μέλλον; Εσύ βλέπεις τρόπο να μειωθούν τα ελλείμματα;

  ReplyDelete
 18. Και με την αύξηση εσόδων μεσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και με τη μείωση των δαπανών με διάφορους τρόπους θα ασχοληθώ σε κείμενα που ετοιμάζω. Ευχαριστώ πάντα για τα σχόλια και ελπίζω να ακούσω κι άλλα στα επερχόμενα.

  ReplyDelete