07 June 2011

"Δεν Τίθεται Bingo" και άλλα παιχνίδια

Προτείνω ένα νέο παιχνίδι: το "Δεν Τίθεται Bingo". Φτιάχνουμε καρτέλες χωρισμένες σε κουτάκια τα οποία περιέχουν τα ονόματα διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης (ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου κλπ.) και της τρόικα (Τρισέ, φαν Ρομπούι, όποιον αντικαταστήσει τον πορνόγερο κλπ.). Κάθε φορά που κάνουν δηλώσεις και πουν "δεν τίθεται θέμα να μην πληρώσει η Ελλάδα το χρέος της" ή κάτι αντίστοιχο, βάζουμε ένα Χ στο κουτάκι. Όποιος συμπληρώσει πρώτος μια σειρά κουτάκια οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια κερδίζει.

Αν το βρίσκετε βαρετό, να ξέρετε το παιχνίδι θα τελειώσει πολύ πιο γρήγορα απ'ότι νομίζετε. Θα δείτε ότι το λένε πολύ συχνά. Πιο αραιά λέει ο παπάς Αλληλούια, ένα πράγμα. Για να το λένε όλοι κάτι θα ξέρουν, σωστά; Έλα όμως που για να το λένε συνέχεια σημαίνει ότι συνέχεια τους ρωτάνε. Και παρ' όλο που το λένε καιρό, τους ρωτάνε ακόμα.

Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Moody's μας κατέβασε κατηγορία από B1 σε Caa1. Αυτό δε σου λέει τίποτα και ούτε εμένα, οπότε να στο κάνω λιανά: Πριν, η Moody's πίστευε ότι υπάρχει μια 15% πιθανότητα να βαρέσουμε κανόνι στα επόμενα πέντε χρόνια. Το ξανακοίταξε το ζήτημα και αποφάσισε ότι η πιθανότητα είναι 35%.

Η κυβέρνηση μας άρχισε να γκρινιάζει για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι μας συκοφαντούν. Δηλαδή πιστεύει ότι η πιθανότητα να βαρέσουμε κανόνι στα επόμενα πέντε χρόνια είναι κάτω από 35%, κάτω κι από 15% ακόμα. Η Moody's επιμένει. Και δεν είναι ακριβώς καταστροφολόγοι. Μιλάμε για την ίδια Moody's που πριν από 6-7 χρόνια έλεγε για το στεγαστικό δάνειο που πήρε μια άπορη συνταξιούχος με Αλτσχάιμερ που διέμενε σε τροχόσπιτο στην Αλαμπάμα, για να αγοράσει μια βιλάρα με πισίνα, ότι το δάνειο είναι εγγύηση, σίγουρα λεφτά. Και επειδή τους πήρανε σοβαρά παραλίγο να καταρρέψει το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Πέραν της κυβέρνησης, της τρόικα και των οίκων αξιολόγησης έχουμε και την αγορά. Τι είναι η αγορά; Είναι άνθρωποι με λεφτά που θα θέλαμε να μας τα δανείσουν. Άνθρωποι που θα ήθελαν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλιώς θα βγουν χαμένοι, οπότε μας χρεώνουν κάποιο επιτόκιο για να αντισταθμίσουν αυτό το ρίσκο, σήμερα γύρω στο 20-25%. Με έναν απλό υπολογισμό βλέπεις ότι ζητάνε τέτοιο επιτόκιο γιατί υπολογίζουν ότι η πιθανότητα να βαρέσουμε κανόνι είναι περίπου 80%.

Είναι σαν να ρωτάς αν θα πάρει πρωτάθλημα η ομάδα του χρόνου. Ο πρόεδρος και ο προπονητής θα σου πούνε "σίγουρα". Ο αθλητικογράφος θα κάνει μια μακροσκελή ανάλυση και θα σου πει "δύσκολο, αλλά γίνεται". Τέλος υπάρχουν τυπάδες που πάνε να παίξουν όλες τους τις οικονομίες στο στοίχημα, και τους ρωτάς τι απόδοση θέλουν για να είναι διατεθειμένοι να τα βάλουν όλα στη φόρα ότι θα το σηκώσει η ομαδάρα. Και εντάξει, ένας-δύο είναι φανατίλες και πάνε και τα βάζουν ό,τι και να τους δώσεις, αλλά όλοι μαζί είναι πολλοί και τα πονάνε τα λεφτά τους.

Έχουμε λοιπόν το ερώτημα: Πόσο πιθανό είναι να βαρέσουμε κανόνι τα επόμενα πέντε χρόνια;

Και τις απαντήσεις από διάφορους: 80% η αγορά. 35% ο Moody's. 0% η κυβέρνηση και η τρόικα.

Ποιον να πιστέψουμε;

Η συνέχεια στο επόμενο...

Επόμενο: Απλά μαθηματικά

2 comments:

  1. Δύο σημειώσεις: 1. Moody's - δεν είναι καταστροφολόγοι. Απλά συμφεροντολόγοι: όταν θέλουν 'η γιαγιά με Alzheimer' είναι 'λίρα εκατό και εγγύηση' και άλλοτε ολόκληρη χώρα (μέλος του ευρώ!) θα πτωχεύσει. Α! με την ευκαιρία: αυτοί δεν είχαν δώσει 'AAA" rating στη Lehman Brothers τη Παρασκευή και τη Κυριακή η LB βάρεσε κανόνι;;;

    ReplyDelete
  2. ‎2. Αγορές: δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να μας δανείσουν. Είναι κεφάλαια που ψάχνουν τη μέγιστη απόδοση. Οι πολλοί παίζουν τον 'άσσο' - λένε δηλαδή πως εφόσον είμαστε στο ευρώ και εφόσον αν μπατηρήσει χώρα του ευρώ, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για το νόμισμα, απλά κανείς δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει. Άλλοι παίζουν 'διπλό' που ως πιο απίθανο, έχει και καλύτερη απόδοση: πως θα πτωχεύσουμε.. και εκεί βάζουν τα λεφτά τους. Και φυσικά δεν περιμένουν τις οικονομικές συγκυρίες να δείξουν αν κέρδισαν.. ρίχνουν όλη την επιρροή που μπορούν να ασκήσουν σε κάθε κέντρο που επηρρεάζουν (και είναι πολλά!!), για να πετύχουν το ROI που θέλουν...

    ReplyDelete