03 June 2011

Η επόμενη μέρα

Η αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολο της, οι περισσότεροι προ-αγανακτισμένοι διαδηλωτές (πέτρες - κουκούλες - μολότωφ, ξέρετε ποιούς λέω), όσοι είδαν και τους άρεσε το Debtocracy καθώς και οι περισσότεροι "αγανακτισμένοι" έχουν ένα κοινό αίτημα: Έξω το μνημόνιο, έξω η τρόικα και στάση πληρωμών στο χρέος. Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι τους γίνεται το χατήρι και αύριο λέμε το γνωστό "δεν πληρώνω". Ξέρεις, όπως στα διόδια. Με ένα πονηρό μειδίαμα κιόλας και να λες από μέσα σου, πάρτα πούστη Γερμαναρά, σε ξεγέλασα. Όπως όταν περνάς απ'το πλάι την ουρά στο φανάρι και χαίρεσαι με την πονηράδα σου.

Αυτό σημαίνει λοιπόν δύο πράγματα: Πρώτον, παύουμε να πληρώνουμε άμεσα τα 13.2 δις το χρόνο σε τόκους. Καλό, ε; Δεύτερον, παύει άμεσα να είναι οποιοσδήποτε διατεθειμένος να μας δανείσει λεπτό, με οποιοδήποτε επιτόκιο. Μόλις βαρέσαμε κανόνι, για μαλάκες ψάχνουμε;

Βρισκόμαστε λοιπόν στην κατάσταση που περιέγραψα προχθές. Χωρίς τους τόκους, το κράτος εισπράττει 54.3 δις και ξοδεύει 64.2 δις το χρόνο και ξαφνικά δεν θα του φτάνουν τα λεφτά. Και επειδή βαρέσαμε κανόνι έτσι ξαφνικά δεν θα μπορεί να οργανώσει τι θα πληρώσει και τι όχι. Θα πληρωθεί ο έμπορος όπλων και όχι ο καθηγητής μαθηματικών, ο παπάς και όχι ο γιατρός. Θα αγοραστούν χριστουγεννιάτικα στολίδια και όχι φάρμακα. Πολλοί θα μου πείτε σιγά, και τώρα δεν λειτουργεί το κράτος. Πράγματι, αυτό όμως είναι μέσα στα νούμερα που είπα. Με το κανόνι, παίρνουμε αυτό το κράτος που ήδη δουλεύει-δε δουλεύει και του κόβουμε επιπλέον περί το 20% των χρημάτων.

Σε όλα αυτά ξεχνάμε όμως ότι δεν δανειστήκαμε μόνο από ξένους. Δανειστήκαμε και από ελληνικές τράπεζες. Ναι, ξέρω, δε σε νοιάζουν εσένα οι τραπεζίτες, να πάνε να πνιγούνε. Νομίζεις ότι η τράπεζα έχει τα λεφτά σου; Δυστυχώς όχι. Τα δάνεισε στο κράτος, που μόλις βάρεσε κανόνι. Όταν θα πας λοιπόν αύριο να τα σηκώσεις θα σου πει κι αυτή δε πληρώνω. Και εντάξει εσύ τα έχεις σηκώσει ήδη τα λεφτά σου και τα έχεις πάει στην Ελβετία, ή έστω τα κρατάς ζεστά κάτω απ'το στρώμα του κρεβατιού σου. Αύριο που θα πας στη δουλειά σου όμως θα σου πει το αφεντικό, σόρρυ αδερφέ, το κλείσαμε το μαγαζί γιατί ούτε χρηματοδότηση έχουμε, εδώ ούτε πληρωμές δεν κάνουμε.

Πες λοιπόν ότι δε σε νοιάζει ούτε η δουλειά σου, θα πας στο χωριό του παππού σου και θα ζεις από ζαρζαβατικά που θα καλλιεργείς με τα χεράκια σου. Δε βαρέσαμε κανόνι μόνο στο Γερμανό και Έλληνα τραπεζίτη όμως, βαρέσαμε κανόνι και στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που τα υποχρεώναμε να αγοράζουν ελληνικό χρέος τόσα χρόνια. Η γιαγιά σου λοιπόν αύριο θα πάει στο ΙΚΑ να πάρει τη σύνταξη και θα της πει και το ΙΚΑ, συγνώμη γιαγιούλα, δε πληρώνω. Η σύνταξη που σου πλήρωνα ήταν απλά τόκοι από τα λεφτά που δάνεισα στο κράτος, το οποίο βάρεσε κανόνι. Παθαίνει πλάκα η γιαγιά, καταρρέει, ασθενοφόρο δεν έρχεται γιατί δεν είχαν λεφτά για βενζίνη, την πάει ένας περαστικός στο νοσοκομείο αλλά δεν έχει φάρμακα και σε λίγο δεν θα έχει και γιατρούς γιατί δε πληρώνονται. Και όπως την παρατάνε στο δρόμο τις κλέβει τη τσάντα και ένας τυπάς που δεν έχει να φάει και ξεθάρρεψε αφού μπάτσος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Εσύ λοιπόν που έχεις βγει στο Σύνταγμα και φωνάζεις ότι θες να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος, να έχεις συναίσθηση ότι αν σου κάνουν το χατήρι, τους πρώτους έξι μήνες θα δεις μια Ελλάδα που τέτοιο εξευτελισμό έχει να τον ζήσει από την Κατοχή. Θα πεθαίνει κόσμος στους δρόμους. Μπορεί ακόμα να το υποστηρίζεις, και με γεια σου με χαρά σου, αλλά να έχεις υπόψη σου τι δυστυχία θα επιφέρει στην Ελλάδα το κανόνι.

Επόμενο: "Δεν Τίθεται Bingo" και άλλα παιχνίδια

Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2011. Τα στοιχεία για την ιδιοκτησία του χρέους από εδώ (αν έχετε καλύτερη πρωτογενή πηγή παρακαλώ πείτε μου στα comments).

2 comments:

  1. Όλοι πιστεύουμε ότι η στάση πληρωμών είναι μια ιστορία με μπαμπούλες για να τρομάζουν τα παιδιά. Ο μόνος τρόπος για να πεισθούμε για το αντίθετο, είναι να γίνει! Ξέρεις, η Ελληνική υπεροψία είναι άφταστη. Μας αρέσει να λέμε ότι πιάσαμε πάτο. Μόνο αν γίνουν αυτά που γράφεις θα καταλάβουμε τι ἐστί πάτος!

    ReplyDelete
  2. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι υπέρ της επ' άπειρον βοήθειας από την τρόικα. Απλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ένα άστατο κανόνι θα έχει τραγικές κοινωνικές συνέπειες. Τα στραβά τις κατεύθυνσης που ακολουθούμε μέχρι τώρα θα το εξετάσω στο επόμενο επεισόδιο.

    ReplyDelete