15 June 2011

Της φυλακής τα σίδερα δεν είναι τζάμπα χρήμα

Την προηγούμενη φορά είδαμε πως αυτά τα ρημάδια τα 10 δις το χρόνο δεν μπορούμε να τα βρούμε από φόρους. Καταρχήν το να αυξάνεις απότομα τους φόρους σε μια οικονομία που ήδη σέρνεται λαβωμένη στο πάτωμα είναι σαν να της βάζεις το εννιάρι στο κρόταφο για τη χαριστική αλλά και να το αγνοήσουμε αυτό δεν έχουμε αρκετούς - ή έστω αρκετά πλούσιους - φορολογούμενους για να μαζέψουμε 10 δις το χρόνο από τα εισοδήματα τους.

Κάτσε ρε φίλε, θα μου πεις, όλοι αυτοί οι λεφτάδες, οι πολύ λεφτάδες, αυτοί που τα έτρωγαν όλα αυτά τα χρόνια έχουν περιουσία, έτσι; Καταθέσεις κι επενδύσεις, ακίνητα και κότερα και πάει λέγοντας. Εκεί θα τα βρούμε τα λεφτά!

Για μισό φιλαράκι, από πού; Από ποιον ακριβώς θα τα πάρεις;

Η πρώτη περίπτωση είναι να τα πάρεις από όποιον αποδεδειγμένα έχει κλέψει. Εκεί μαζί σου με το λάβαρο ψηλά! Νόμοι και δικαστήρια υπάρχουν και σήμερα και δεν χρειάζεται να αλλάξεις κάποιο θεσμό για να κατασχέσεις τις οφειλές του εγκλήματος. Με άλλα λόγια, όποιον κατεργάρη μπορούμε να πιάσουμε τον έχουμε πιάσει, με εξαίρεση ίσως τους βουλευτές που τους καλύπτει η ασυλία.

Τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία είναι ηλίου φαεινότερο. Όποιος καραγκιόζης κάθισε στο έδρανο και έτρωγε, να κάτσει στο κελί και να τον τρώει, και να τα δώσει πίσω και να του πάρουμε και τα σώβρακα. Αλλά για να κάνουμε έναν υπολογισμό (και ευχαριστώ τον Κύριλλο που τον υπέδειξε στα σχόλια). Ας πούμε ότι τα τελευταία 15 χρόνια εκλέξαμε 500 βουλευτές που κατά μέσο όρο ο καθένας έκλεψε 50 εκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο λέμε και νομίζω ότι όσο και να μισείς τους πολιτικούς θα συμφωνήσεις ότι δύσκολα όλοι να κλέψανε τόσα πολλά, αλλά κουβέντα να γίνεται. 500 βουλευτές επί 50 εκατομμύρια, 25 δις. Λύσαμε το πρόβλημα μας!

Εμ, όχι ακριβώς. Λύσαμε το πρόβλημα για φέτος, του χρόνου, άντε και κανένα εξάμηνο παραπάνω. Μην ξεχνάς ότι μπαίνουμε μέσα 10 δις το χρόνο και με το που θα εισπράξουμε αυτά τα 25 (νούμερο τραβηγμένο απ'τα μαλλιά, αλλά είπαμε κουβέντα να γίνεται) δεν έχει άλλα, εκτός αν θες να συνεχίζουν να κλέβουν, και μάλιστα κάθε χρόνο όσα κλέβανε παλιά κάθε δεκαετία. Άσε που μέχρι να τους πας στα δικαστήρια και να τους τα πάρεις θα περάσει καιρός και καλά θα κάνει γιατί συνοπτικά δικαστήρια δεν ταιριάζουν σε μια δημοκρατία. Αν είναι να κατάσχεις την περιουσία του άλλου το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να του δώσεις το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Γενικά ούτε 25 θα πάρουμε, ούτε αύριο θα τα πάρουμε και μετά πάλι να σου, τσουπ το πρωτογενές έλλειμα στα 10 δις.

Ηθικά, μια μεγάλη νίκη. Δημοσιονομικά, μια τρύπα στο νερό. Και όπως έχω ξαναπει, ψάχνω λύσεις, όχι ευθύνες.

Επόμενο: Το'να χέρι δίνει στ' άλλο και τα δυό στην άβυσσο 

1 comment:

  1. Ε όχι και τρύπα στο νερό να τη βγάλει η Ελλάδα 1-2 χρόνια χωρίς να χρειάζεσαι δάνειο από πουθενά (υποθέτουμε χρεοκωπία, παύση πληρωμών και συνέχιση ελλείματος 10 δις/χρόνο)... Πολύ μισοάδειο το παρουσιάζεις το ποτήρι έτσι. Όντως βέβαια "κουβέντα να γίνεται" όχι τόσο γιατί μπορεί να είναι υψηλό το 50 εκατ. κατά βουλευτή (συνυπολόγισε τους παρατρεχάμενους που θα προκύπτουν σε κάθε μπίζνα) αλλά για το αν και πότε μπορεί να τα πάρει πίσω το κράτος.

    ReplyDelete