17 June 2011

Το'να χέρι δίνει στ' άλλο και τα δυό στην άβυσσο

Πού είμαστε; Ψάχνουμε 10 δις το χρόνο. Από φόρους, δύσκολο. Από κατασχέσεις εγκληματιών, επίσης.

Ξεχνάμε λοιπόν τα δικαστήρια και θεωρούμε ότι όποιος έχει λεφτά είναι υπαίτιος, ή τουλάχιστον υποχρεωμένος να βοηθήσει. Δεν πα' να 'ναι ο πιο ηθικός επιχειρηματίας που τηρούσε τους νόμους και τα ήθη, παρήγαγε έργο, πρόσεχε και αντάμοιβε τους εργαζόμενους του και κάθε Κυριακή πήγαινε τη γριά τη μάνα του στην Εκκλησία και άναβε μια λαμπάδα στον Άγιο Φανούριο. Έχει λεφτά, να τα δώσει για να φάει ο κόσμος που πεινάει. Λέμε λοιπόν, όποιος έχει περιουσία ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω, θα δίνει κάθε χρόνο 5% της περιουσίας του άνω του εκατομμυρίου.


Το να μετρήσουμε πόσα ακριβώς θα βγάλουμε από αυτή την ιστορία είναι λίγο δύσκολο. Καταρχάς όποιος έχει τόσα λεφτά με το "καλημέρα" τα έχει πάρει και τα έχει πάει στο εξωτερικό, αν είσαι τυχερός και δεν φύγει κι ο ίδιος, που σημαίνει ότι κεφάλαια στην Ελλάδα γιοκ. Θα αδειάσουν οι τράπεζες και δεν θα βρίσκεις χρηματοδότηση για τίποτα. Ξέχνα τις νέες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά τα μόνα που θα μείνουν είναι τα ακίνητα. Αν όμως κάθε ακίνητο από κάποιο μέγεθος και πάνω φορολογείται τι θα γίνει; Θα πέσουν οι αξίες, γιατί ποιος αγοράζει ακίνητο στην ίδια τιμή με χθες αν αύριο θα πληρώνει 5% φόρο στην αξία του; Ήδη γίνεται αυτό να ξέρεις - με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που είναι γύρω στο 1% για ακίνητα άνω του εκατομμυρίου.


Τελικά δηλαδή καταστρέφουμε την περιουσία που φορολογούμε. Αν του άλλου του παίρνεις 5% κάθε χρόνο, κάθε χρόνο θα έχει λιγότερα και θα σου δίνει λιγότερα. Θα βγάλεις πέντε-έξι δις φέτος (δύσκολο, αλλά πες) αλλά από του χρόνου σιγά σιγά όποιος έχει λεφτά ή θα τα κρύβει, ή θα τα μοιράζει, ή αν έχει ακίνητο θα το βγάλει στην αγορά και θα μένει νοικάρης ή απλά θα σηκωθεί και θα φύγει απ'τη χώρα και δεν θα σου πληρώνει ούτε φόρους επί της περιουσίας ούτε επί του εισοδήματος του και ακόμα και όποιος κάτσει στ' αυγά του δεν θα έχει να σου δώσει του χρόνου γιατί θα του τα πάρεις φέτος. Εκτός αν βγάζει πάνω από 5% της περιουσίας του, οπότε δεν του φορολογείς το εισόδημα να τελειώνουμε;


Και να πω και κάτι κι ας πέσετε να με φάτε. Θεωρώ τον εαυτό μου σοσιαλιστή, πιστεύω ότι η οικονομία θέλει κατεύθυνση, υποδομές και έλεγχο από το κράτος για να είναι αποδοτική και κυρίως πιστεύω στην κρατική πρόνοια (εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια) για όλους κι ας κοστίζει κάτι παραπάνω. Όμως την ιδέα ότι το κράτος μπορεί να μπαίνει και να σου παίρνει την περιουσία, όχι γιατί έκλεψες, όχι γιατί τα έβγαλες στη ζούλα αλλά απλά γιατί τα έχεις δεν μπορώ να την χωνέψω. Ίσως είναι γιατί είμαι τυχερός και έχω πέντε δεκάρες παραπάνω από το μέσο φουκαρά, τι να πω. Εγώ πάντως έχω φύγει απ'τη χώρα καιρό και αν είναι να μου φορολογούν την περιουσία δεν θα γυρίσω ποτέ, και αν σκέφτομαι έτσι εγώ τότε η μπουρζουαζία που τόσο μισείς θα με ακολουθήσει και πριν το καταλάβεις δεν θα έχεις άλλη περιουσία να φορολογήσεις. Και ξέρεις τι θα κάνεις τότε;

Θα ψάχνεις πάλι κάπου να βρεις 10 δις το χρόνο.

5 comments:

 1. Εγώ είμαι εργολάβος. Αγοράζω ένα οικόπεδο έναντι 300 χιλ.€ αλλά το δηλώνω για 100 χιλ.€ (αντικειμενική αξία). Στην συνέχεια χτίζω μια πολυκατοικία κόστους 600 χιλ.€. Πουλώ τα διαμερίσματα εισπράττοντας 1,2 εκατ. € αλλά δηλώνω ότι εισέπραξα 750 χιλ.€.
  Έτσι ενώ έχω πραγματικά κέρδη 250 χιλ.€ δηλώνω κέρδη 50 χιλ.€ και πληρώνω άμεσους φόρους 10 χιλ€.
  Εν τω μεταξύ έχω αποκρύψει
  α) ΦΠΑ
  β) εισοδήματα των υπεργολάβων μου
  γ) εισοδήματα των μισθωτών μου
  δ) ασφαλιστικές εισφορές (αφού δεν δηλώνω 1 στα 4 ένσημα).

  Πώς με βρίσκεις(!); Αυτά θα τα έκανα στην χώρα που βρίσκεσαι;

  ΥΓ.: Α, παλαιότερα είχα μια άλλη εταιρεία. Αλλά την έρριξα έξω. Φόρτωσα 2 εκατ.€ φέσι στην αγορά και άφησα και 120 χιλ € χρέος σε Εφορία και ΙΚΑ. Η καινούργια (εταιρεία) είναι στο όνομα τής γυναίκας μου αλλά κανείς δεν με ενοχλεί.

  Ερώτηση: τι είναι το implicit tax rate;

  ReplyDelete
 2. Στεφ, αυτό που αναφέρεις πως είσαι, δεν -νομίζω πως - είναι σοσιαλισμός. Είναι μορφή ελεύθερης οικονομίας κατά την οποία το κράτος είναι αυτό που περιγράφεις: ρυθμιστής καταστάσεων (προς αποφυγή μονοπωλίων / ολιγοπωλίων κλπ), πάροχος υπηρεσιών που πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος (παιδία / υγεία / άμυνα - για ασφάλεια μπορεί να 'παίζει' και 'μικτό μοντέλο') και φροντίζει για την διασφάλιση 'υγιούς οικονομικού κλίματος' που να διευκολύνει το επιχειρείν (επί του οποίου βάζει φόρους για να παρέχει τις υπηρεσίες)

  ReplyDelete
 3. @zirz...
  Ήθελα να στο γράψω κι εγώ το μεσημέρι αλλά τότε ήμουν... "εργολάβος".
  Θα συμφωνήσω με τον Trifonα. Ο σοσιαλισμός έχει προαπαιτούμενα: εργατική εξουσία, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, παραγωγή πλούτου (με την ευρεία έννοια τού πλούτου) με βάση τις ανάγκες τής κοινωνίας και όχι το κέρδος...
  Μεγάλη κρατική παρέμβαση δεν σημαίνει βήματα προς τον σοσιαλισμό.

  Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

  ReplyDelete
 4. Γενικώς οι μπουρζουάδες είναι μεγάλοι χέστηδες. Τα χουν βγάλει αυτοί τα λεφτά τους από τη χώρα πριν τους φορολογήσεις. Μην στενοχωριέσαι.

  ReplyDelete
 5. Χε, τελικά φορολόγησαν την ακίνητη περιουσία, όπως το είπες. Για να δούμε τώρα τι έσοδα θα έχουν.
  Πρόβλεψή μου; Πρόσθετα μέτρα...

  ReplyDelete